Securing Candor

Meerdaagse opleiding Train de facilitator

Opleidingen

Heb jij meerdere jaren ervaring als coach en/of in het begeleiden van teams? Of volgde je eerder onze 2-daagse opleiding Psychologische Veiligheid en gaven wij aan dat je klaar bent voor de volgende stap? Ga dan de diepte in met onze opleiding Train de facilitator. Dit meerdaagse blended learning programma is speciaal ontwikkeld voor onder andere teamcoaches en organisatieadviseurs die hun teams van a tot z willen begeleiden naar een open en veilig werkklimaat. Professionals zoals jij, die al volop bezig zijn met het begeleiden en versterken van teams en dit naar een hoger niveau willen tillen!

Onze aanmeldprocedure is altijd maatwerk.

Je meldt je aan voor deze opleiding via het aanmeldformulier. Tijdens de aanmeldprocedure kies je voor de opleidingsvorm die het beste bij jou en jouw situatie past:

  1. Je hebt je eigen business als teamcoach en hebt 3 teams waarbinnen je de theorie die je je eigen maakt in de praktijk kunt brengen. Deze teams zijn je leerplek in de praktijk. Je gaat binnen deze teams samen met een andere ZZP-coach aan de slag. Deze persoon levert ook 3 teams.
  2. Je hebt je eigen business, hebt 3 teams en kiest ervoor begeleidt te worden door een trainer van Securing Candor om zo een steilere leercurve te creëren.
  3. Bij de organisatie waar je werkzaam bent, loopt een teamtraject met begeleiding vanuit Securing Candor. Hierbinnen zijn 3 teams aanwezig die je kunt begeleiden. Hierbij word je getraind door de betrokken Securing Candor trainer bij jouw organisatie.

Nadat je je keuze hebt gemaakt, kijken wij meteen of je voldoet aan ons belangrijkste criterium: heb je meerdere jaren ervaring als coach en/of in het begeleiden van teams? Als dit het geval is, ontvang je een aantal opdrachten. We bespreken de resultaten daarvan en geven je feedback. Vervolgens krijg je te horen of je aangenomen wordt voor de opleiding. Twijfelen we, dan adviseren we je meestal om eerst onze 2-daagse opleiding Psychologische Veiligheid te volgen. Heb je dit al gedaan, dan zien we de opdrachten als 0-meting en geven we je inzicht in jouw ontwikkelingspotentieel.

Stap voor stap naar resultaat!

De opleiding Train de facilitator bestaat uit verschillende blokken. We loodsen je op die manier optimaal door de opleiding heen.

Blok 1: Virtuele voorbereiding

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de tweedaagse training waarmee de opleiding start, doorloop je eerst de 5 stappen voor leidinggevenden in de BL. Je zit in een virtuele ‘klas’ met je mede aspirant-facilitators en kunt volop inzichten met elkaar delen.

Blok 2: Train de facilitator 2-daagse

Na deze voorbereidende stappen start blok 2 en ga je met alle andere aspirant-facilitators een intensieve tweedaagse training in. Tijdens twee tjokvolle dagen leer je álles over het begeleiden van teams in het creëren van Psychologische Veiligheid. We gaan aan de slag met oefeningen en met door jou ingebrachte praktijksituaties die we naspelen. Ook gebruiken we onze eigen rollenspellen gebaseerd op veelvoorkomende (en hopelijk herkenbare!) situaties uit de praktijk.

Blok 3: Aan de slag met je eerste team

Je gaat je teams begeleiden volgens de Doenken-methode. Deze bestaat in de basis uit 3 sessies. Soms is er meer aan de hand en is er een extra sessie nodig. Uiteindelijk bepaalt de mens het tempo.
  • Iedere sessie duurt 2,5 tot 3 uur.
  • Je bespreekt de sessies steeds voor en na met de opdrachtgever.
  • Je bereidt iedere sessie met je buddy voor. Dit kan de mede ZZP’er zijn, de Securing Candor trainer die met je meegaat of de Securing Candor trainer bij jouw organisatie. Hierin bespreek je wat jouw ontwikkelpunten zijn. Deze vormen de input voor de evaluatie na de sessie. Probeer elkaar iedere sessie beter te maken! Dus daag elkaar uit, zowel op inhoud en theorie als op gedrag en acteren in het moment.
  • Om nòg sneller te leren, vraag je na iedere sessie feedback van de deelnemers. Dit moeten er minimaal 3 zijn. Meer mag natuurlijk ook.
  • Aan het eind van het teamtraject toets je bij de opdrachtgever wat voor resultaat deze persoon ervaart.
  • Dit blok documenteer je grondig want het is input voor je examen.

Teamtraject 1

Sessie 1

Je leert in de praktijk en maakt er voor jezelf een verslag van. Tussen sessie 1 en 2 vindt een offline dagdeel met je mede aspirant-facilitators plaats. Dit bestaat uit intervisie en wat nieuwe inhoud en duurt 3 uur. 

De opgedane ervaring uit sessie 1 met je team is input voor dit dagdeel. Met elkaar gaan we oefenen hoe om te gaan met mogelijk uitdagende situaties in een team. Daarnaast ga je aan de slag met wat aan bod gaat komen in de tweede sessie van de methode.

Sessie 2 

Wat je in de praktijk leert, vertaal je naar een verslag voor jezelf. Heb je bijvoorbeeld extra geoefend met de inzichten uit het intervisie moment of iets anders waar je stappen in hebt gezet? Tussen sessie 2 en 3 vindt wederom een 3 uur durend offline dagdeel met je mede aspirant-facilitators plaats waarin ruimte is voor intervisie en nieuwe inhoud. Je nieuwe inzichten en uitdagingen deel je met je mede aspirant-facilitators. Wil je nog iets oefenen? Of verschillende opties verkennen om in het moment te kunnen acteren? Dat is precies waarvoor je deze uren kunt gebruiken! Ook ga je aan de slag met wat aan bod gaat komen in de derde sessie van de methode.

Sessie 3

Na deze sessie maak je voor jezelf een leercurve. Wat wilde je ontwikkelen en hoever ben je hiermee gekomen? Je maakt gebruik van input van de teamleden, de opdrachtgever en je mede aspirant-facilitator. 

Na sessie 3 vindt weer een 3 uur durend contactmoment plaats met jouw klas aspirant-facilitators. Hierin help je elkaar verder en kijk je scherp naar wat je voor extra’s te ontwikkelen hebt om je verder te ontwikkelen richting het examen. Je krijgt bovendien de ruimte om eventuele praktijksituaties met elkaar te oefenen.

Teamtraject 2

Tijdens je eerste team begeleiden we je nog intensief. Tijd om je met team 2 iets meer vrij te laten! Uiteraard ga je nog wel met de opdrachtgever afstemmen en reflecteren met je mede aspirant-facilitator. Je verzamelt input van de deelnemers en alle informatie die gaat over jouw ontwikkeling verwerk je tot een verslag. Dit is een vereiste voor je examen en biedt houvast richting team 3. 

Na sessie 1 en voor sessie 2 heb je samen met je mede aspirant-facilitator een online coach- en reflectiegesprek van een uur onder leiding van jullie Securing Candor-trainer. Na sessie 2 volgt eenzelfde live dagdeel als bij team 1. Je deelt wat je hebt geleerd, oefent door en bekijkt wat je nog te ontwikkelen hebt en hoe je dit het beste vorm kunt geven. Na de 3e sessie vindt er een online intervisie plaats met alle aspirant-facilitators. 

Teamtraject 3

Om voor het examen te kunnen opgaan, moet je 3 teams hebben begeleid. Het laatste team begeleid je met nòg minder ondersteuning vanuit de opleiding. De aanpak en methode ken je, dus je bent als het goed is op alles voorbereid. Tussen sessie 1 en 2, en tussen sessie 2 en 3 vindt nog een online coachingsmoment van een uur plaats.

Examen

Je sluit de opleiding Train de facilitator af met een examen. Dit bestaat uit een verslag waarin je alle feedback (van je teamleden, leidinggevende, mede aspirant-facilitator en Securing Candor-trainer) verwerkt tot jouw leercurve. In het verslag beschrijf je daarnaast de ontwikkeling in jouw teams én neem je je skillmatrix na het doorlopen van de 3 teamtrajecten op. Naast het verslag moet je voor je examen een presentatie aan de examencommissie geven. De commissie bestaat uit de facilitator die je in de opleiding heeft begeleid, een externe expert en Joriene Beks. Je sluit het examen af met een theorietoets.

Het examen duurt een uur. 

Geslaagd!

Van de deelnemers slaagt tot nu toe 87% in één keer. Als je geslaagd bent ontvang je een licentie voor een jaar en mag je deelnemen aan de 2 kennisdagen die wij ieder jaar organiseren voor onze facilitators met licentie. Na een jaar moet je hiervoor €950,- ex. BTW betalen.

Reserveer je plek

Kosten: € 4.000,- per persoon*
Aanmelden: Uiterlijk zondag 21 december 2025
Startmoment: De opleiding start met de verplichte tweedaagse, incl. diner en overnachting
  • Dinsdag 27 januari 2026
  • Woensdag 28 januari 2026
Locatie: Midden-Nederland (volgt z.s.m.)

Overige opleidingsdagen: De intervisie- en reflectiemomenten vinden plaats bij
House Modernes Spaces,
Lange viestraat 2B, Utrecht
(Data volgen nog)

*Exclusief locatie, verblijf, diner, ontbijt en studiematerialen