Dag 1: Samen bouwen aan de basis.
De opleiding Psychologische Veiligheid geeft je niet alleen inzicht in de theorie, maar zet je ook direct aan het werk. We noemen dat ‘doenken’. Tijdens de eerste opleidingsdag vul je je spreekwoordelijke rugzak daarom met heel wat theorie. Maar we bereiden je ook voor op een uitdagende praktijkopdracht die je in jouw werkomgeving gaat uitvoeren.
1. Start
Om ervoor te zorgen dat jij uit de eerste dag haalt wat jij nodig hebt, starten we met een inventarisatie van ieders leerbehoefte. Op deze manier krijg je meteen inzicht in de herkenbare of misschien nieuwe vraagstukken van de andere deelnemers.
2. Theorie
Natuurlijk leren we je tijdens deze opleiding alles wat je moet weten over Psychologische Veiligheid. Wat het is, hoe je het herkent, hoe het werkt en wat het oplevert bijvoorbeeld. We maken je net zo enthousiast over het onderwerp als wij dat zijn.
3. Teamscan
Met de theorie op zak, leer je hoe je een teamscan kunt uitvoeren; dé tool om Psychologische Veiligheid in jouw team te meten en vervolgens bespreekbaar te maken.
4. Opdracht
Nu je weet hoe het moet, krijg je van ons de opdracht mee om de teamscan in jouw team uit te voeren. Ook krijg je voor je deze opdracht een aantal ‘brillen’ mee waardoor je kunt kijken naar je organisatie. Wat je door de brillen ziet, is input voor de tweede opleidingsdag!
Tussentijds: Een online vragenuurtje.
Tussen dag 1 en 2 organiseren we een online Q&A-sessie van 60 minuten. Hierin nodigen we je uit om te delen waar je tegenaan loopt en helpen we je hoe je verder kunt komen. Het is daarnaast een moment om positieve ervaringen te delen.
Dag 2: Verdiepen en verbreden.
1. Evaluatie
Op dag twee staan we uitgebreid stil bij jouw ervaringen. Hoe was het om met de opdracht aan de slag te gaan? Wat ging goed? Wat kon beter? We besteden ook aandacht aan wat je door jouw ‘brillen’ hebt gezien en wat je ervan hebt geleerd.
2. Interactie
Door te luisteren naar de ervaringen van de andere deelnemers, ontstaat er vanzelf interactie. We bekijken elkaars huidige situatie, bespreken waar iedere deelnemer naartoe wil en bedenken samen wat daarvoor nodig is.
3. Theorie
Aan al jouw waardevolle praktijkervaring koppelen we nieuwe theorie. Door dit te doen, kun je de transitie naar een open en veilig werkklimaat uitleggen aan mensen die beter willen begrijpen hoe dat werkt. En voor jezelf is de nieuwe theorie hartstikke handig om de beweging die je wil creëren nog scherper neer te zetten.
4. Stappenplan
Aan het eind van deze tweede opleidingsdag maak je concreet stappenplan op maat. Zo kun je in jouw werkomgeving meteen weer vol energie aan de slag!
Tot slot: Een online afronding.
Na het volgen van de opleiding Psychologische Veiligheid, kan het natuurlijk gebeuren dat de praktijk jou vraagstukken voorlegt waar je nog niet direct een antwoord op hebt. Of dat je tegen gedrag aanloopt dat je lastig vindt. Daarom vindt er zes tot acht weken na de tweede opleidingsdag een afsluitende online sessie plaats. Dit is een moment om zowel je vragen als successen te delen met ons en je mede-deelnemers.